Lufthansa heeft in het belangrijke derde kwartaal, ondanks een reeks stakingen, een flinke stap gezet richting het halen van zijn winstdoelstelling voor dit jaar. Over 2015 is het bedrijf gezien de zwakkere economische vooruitzichten somberder geworden.

Protestacties van piloten tegen een nieuw bezuinigingsprogramma vaagden in het derde kwartaal 170 miljoen euro aan winst weg bij Lufthansa. Desondanks liep het operationele resultaat op tot 735 miljoen euro, 145 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet ging licht omhoog tot 8,5 miljard euro, de nettowinst steeg met bijna een kwart tot 568 miljoen euro.

Voor heel 2014 gaat het bedrijf nog steeds uit van een operationele winst van 1 miljard euro, mits verdere stakingen uitblijven. Voor 2015 gaat Lufthansa nu uit van “een aanzienlijke verbetering” van het operationeel resultaat ten opzichte van dit jaar. Eerder voorspelde het luchtvaartconcern nog een winst van minstens 2 miljard euro.

Prijsdruk compenseren met lagere kosten

Net als concurrent Air France-KLM heeft Lufthansa sinds afgelopen zomer flink last van prijsdruk, waardoor de opbrengsten per passagier lager uitvielen.

Dat wist het luchtvaartbedrijf redelijk te compenseren met lagere kosten. Er moet evenwel nog goedkoper gewerkt worden om ook in de toekomst geld over te houden voor investeringen in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen, aldus Lufthansa.

Staking piloten

De piloten verzetten zich tegen nieuwe besparingsmaatregelen, met name de geplande verhoging van de leeftijd waarop zij met behoud van inkomen vervroegd kunnen uittreden. Dat leidde tot verscheidene werkonderbrekingen in de afgelopen maanden, zowel bij Lufthansa zelf als bij budgetdochter Germanwings.

De acties van de piloten bij Lufthansa hebben minder invloed gehad op de resultaten dan die bij Air France in september. Dat bedrijf kon 2 weken lang maar op halve kracht draaien, en liep daardoor ruim 400 miljoen euro aan omzet mis. Beide bedrijven staan door de hevige concurrentie van prijsvechters en met name Arabische branchegenoten onder grote druk om de kosten verder terug te dringen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl